Eticaret Siteleri - Çerez Yönetimi ve Politikası

(GDPR) ve (ePR), websitesisahiplerinin AB'den gelen ziyaretçilerinden çerez izinlerini nasıl almaları ve saklamaları gerektiğini etkiler. Kullanıcılar bir web sayfası açtığında ve açılan başlıkta “bu websitesiçerez kullanıyor” yazıyorsa bunun nedeni sitelerin içeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiği analiz etmek için çerez kullanmasıdır. Bu makalede, çerezleri ve Çerez İzni'ni, nasıl çalıştığını ve e-ticaret işletmelerinin her zaman GDPR ve ePR ile uyumlu olmasının neden önemli olduğunu inceleyeceğiz ve konunun derinine inerek bir işletme için çerez yönetiminin ne kadar önemli olduğunu göreceğiz.

Çerezler nedir?

Çerez, kullanıcının cihazına (bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb.) kaydedilen ve kullanıcının İnternet gezintisi hakkında bilgiler içeren küçük bir dosyadır. Bir ağa bağlandığında kullanıcının bilgisayarını tanımlamak için kullanılan küçük bilgi parçalarını içeren bir metin dosyasıdır. Bir kullanıcı sunucuya bağlandığında, sunucu bir tanımlama bilgisinde veri oluşturur. Bu bilgiler, her birey, oturum ve cihaz için benzersiz bir kimlikle tanımlanır. Tarayıcı ve ağ sunucusu çerezleri değiştirdiğinde, sunucu kimliği tarar ve kullanıcıya tam olarak hangi bilgileri sağlayacağını anlar. Çerezler, İnternet'in işleyişi için gereklidir, çünkü bunlar, çeşitli etkileşimli hizmetlerin sağlanmasının yanı sıra web sitesinin gezinmesi ve kullanılabilirliği için izin verir. Genel olarak, web sitelerinin müşterilerine gelişmiş gezinme ve verilerine bağlı olarak çevrimiçi bir deneyim sunmasını sağlar.

Çerez Onayı nedir?

Şimdi çerez onayının ne olduğunu inceleyelim. Basitçe söylemek gerekirse, web sitelerinin kullanıcılarından gelen kişisel verilerin yasal olarak işlenmesini sağlama şeklidir. Çerezler aracılığıyla, websitesisahibi, kullanıcıların sitelerinde gezinmeleri hakkındaki bilgileri, kendilerine sağlanan veya hizmetlerinin kullanımından toplanan diğer bilgilerle birleştirebilecek sosyal medya, reklam ve analiz ortaklarıyla paylaşır. Bazen GDPR'nin yalnızca Avrupa bölgesi veya Avrupa şirketleri için geçerli olduğu yanılgısıyla karşılaşıyoruz, oysa aslında kullanıcılar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar AB vatandaşlarının verilerini koruyor.

Çerezlere neden ihtiyacımız var?

HTTP çerezleri, web geliştiricilerinin kullanıcılara daha kişiselleştirilmiş ve kolay websitesiziyaretleri sağlamasına olanak tanıdığından, web'de gezinmenin kritik bir parçasıdır. Çerezler, web sitelerinin ziyaretçileri, girişlerini, alışveriş sepetlerini ve diğer bilgileri hatırlamasını sağlar. Çerezler, hiçbir koşulda cihazlarını veya verilerini etkileyemez. Üçüncü taraf tanımlama bilgileri, daha önce ziyaret edilen bir sayfayı veya alışveriş sepetine yerleştirilmiş bir öğeyi hatırlamak gibi çeşitli nedenlerle kullanıcıların tarayıcılarına kaydedilen küçük metin kodu parçalarıdır. Üçüncü taraf tanımlama bilgileri, kullanıcının birden fazla web sitesinde önceki gezinmesini anlamak için bazı sınırlamalarla bu bilgileri paylaşmak için kullanılır.

E-ticaret sitelerinde çerezlerin faydaları ve rolü nedir?

Avrupa'da bir yerde iki kişinin aynı web sitesinde aynı anda gezindiğini varsayalım. GDPR başlığı göründüğünde, bir kişi kabul ederken diğeri reddetmiş olsun. Çerezleri kabul eden kişi daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşarken, reddeden kişi potansiyel olarak web sitesinin kullanımına müdahale edebilecek bazı veri boşluklarıyla karşılaşabilir ve bu kullanıcının websitenizin kullanıcı deneyimini oldukça kötü yönde etkiler. Örneğin çerezler, bir e-Ticaret web sitesinin, müşterilerin alışveriş sepetlerine göz atarken ekledikleri her şeyi takip etmesine olanak tanır. Bir alışveriş yapan kişi, çevrimiçi alışveriş yaparken tarayıcısında çerezleri devre dışı bırakırsa, tıklanan her yeni bağlantıyla alışveriş sepetlerindeki öğeler kaybolabilir. Bu sebeple çevrimiçi satın alma neredeyse imkansız olurdu ve web sitesinde gezinmek imkansız bir hale gelirdi. Bu örnekte de bahsettiğimiz gibi, çoğu web sitesinde çerezler çok büyük önem taşırlar. Buna ek olarak bir yükümlülüğü kabul etmek her kullanıcı için hoş karşılanmaz bu kullanıcılar için çerezleri yalnızca kullanıcı adı ve şifre girişlerini kaydetmek amacıyla kabul etmek uygun görülebilir.

GDPR yasaları bir işletmeyi nasıl etkiler?

Websitesi sahipleri için bilinmesi gereken iki temel husus şunlardır: kişisel verilerin nasıl yönetileceği ve saklanacağı ve websitesinde kullanılan çerezler ve onaylar. Gereksinimleri karşılamak için, web sitesindeki çerezlere ilişkin izinleri almak ve güvenli bir şekilde saklamak için eksiksiz ve uyumlu bir kurulum yaptığınızdan emin olun. Verilen rızaya odaklanarak, işletmenin şu anda verileri nasıl depoladığı ve topladığına ilişkin bir genel bakışın tamamlanması önerilir. Bu, özellikle şirket yurtdışında pazarlama yöntemleri kullanıyorsa önemlidir. Çerez başlığını, mesajın basitleştirildiği bir alışverişçinin bakış açısından yapılandırdığınızdan ve sunduğunuzdan emin olun. Okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırın. GDPR ile ilgili iyi olan şey, tüketici rızasına azami önem vermesidir. Şirketlerin, toplayacakları verilerin türü ve bunları nasıl işleyecekleri konusunda açık rıza almaları gerekmektedir.

Çerez İzni, GDPR ve e-Ticaret arasındaki bağlantı nedir?

Bir e-ticaret açısından, bir web sitesinin tüketiciye sağlayabileceği çeşitli güç seviyeleri vardır ve bunun işletme üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olabilir. Kullanıcılar, tüm çerezleri kabul etmeyi, hiçbirini kabul etmeyi veya kendileri hakkında soru soran bir kutu göründüğünde çerezleri manuel olarak seçmeyi seçebilir. Bunun arkasındaki mantık, sitenin başarılı bir şekilde çalışması için minimum miktarda bilgi gerektirmesine rağmen, şirketin izinleri ile daha fazlasını yapmak ve deneyimin daha fazla kişiselleştirilmesine izin vermek istemesidir. Özetlemek gerekirse, çerez yönetimine sahip olmak, herhangi bir websitesiiçin çok önemlidir, ancak e-ticaret siteleri gibi siteler için çok daha önemlidir bunun sebebi ise kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutarak kullanıcıların sürekli olarak sizin sitenizi kullanmasını sağlamaktır, bunu ise kişiselleştirilmiş çerez ayarlarını hatırlamak, kullanıcılarınızın daha hızlı hareket etmelerini, web sitenizde bir hataya rastlamadan ve web sitenize daha hızlı giriş yapmalarını sağlayarak başarabilirsiniz.

Etiketler:

KVKK Kişisel Veriler Veri Sorumlusu Çerez Yönetimi Veri İşleme

Diğer Yazılar

Etiketler:

KVKK Kişisel Veriler Veri Sorumlusu Çerez Yönetimi Veri İşleme

Etiketler:

KVKK Kişisel Veriler Veri Sorumlusu Çerez Yönetimi Veri İşleme